Pageviews past week

Thursday, June 30, 2016

Muntah darahh?

Note: An outdated draft. Written at 3 months pregnancy

Salam.

Alhamdulillah. Sudah 25 Ramadhan. Tinggal 5 hari je lagi nak Raya. Hoyeahhh.

Macam mana nak mula ye? Ok, camni la...

Setiap pregnancy ada cabarannya. Walaupun ateh membayangkan ateh dapat puasa penuh tahun ni memandangkan pregnant, tapi siapa duga hampir separuh bulan Ramadhan ateh tak berpuasa.

Al kisahnya bermula sebelum Ramadhan singgah. Ateh sering rasa sakit perut. Walaupun dah makan, selang setengah jam kemudian ateh akan rasa sangat sangat lapar. Sangat lapar smpai rasa perut perittt semacam.
Masuk 1 Ramadhan, ateh semangatlah puasa. Petang nk dekat berbuka, ateh mula rasa kembang tekak. Tp ateh suspek angin je la. Esoknya, dari pagi sampai petang muntah. Tp muntah yg keluar isi perut. Tengahari tu ateh rasa perittt sangat perut, lalu muntah kat toilet. Tengah syokk muntah, ateh pasan muntah ateh ada kesan darah.
Ateh fikir mungkin sebab tekak luka kerana kekurangan air.
Tapi makin lama makin teruk. Sampai rasa longlai dan tak lalu makan. Kawan2 opis pun perasan muka pucat (note: ateh jarang muka pucat...like really really rare!)
so, disebabkan rasa cam semacam, pergi la lwat Klinik kat area opis tu.

Rupanya kena gastrik...miahahha
Tak pernah2 lagi kena gastrik time puasa, merasalah ateh sakitnya mcm mana. Pedih woooo. Sakitnya tuh di sini di dlm hatikuu.

Dpt la ubat gastrik n ubat tahan sakit. Pastu bila da reda sikit, menggatallah puasa semula. Yelah, bila lagi nk dpt puasa penoh kan. Last2 dpt posa sehari je sb sakit. So, kena la tinggal posa. Haduii
Segan sgt sb kawan2 non-muslim pelik awat aku syok bersarapan n berlunch kat pantry...di bulan puasa. :(

Takpelah. Ni pun kira rezeki ibu mengandung kan. Kemudahan utk ibu2 mengandung. :)

Dah

Monday, May 9, 2016

Pregnant againnnn

Salam.

A new pregnancy journey ahead.

At 5 weeks.

At new workplace.

Don't know what to expect. But this pregnancy needs a very lot of financial planning.

ALLAH JUA MAHA MEMBERI dan MAHA PENYAYANG.

hmm dah taip panjang2...pastu tak save...

Sobs sobs

Ok. Bismillah.
Straight to the point.
Perbezaan buka buku merah thn 2014 n 2016.
1)Lepas ambil nombor giliran, mintak buku merah di kaunter 24, isi maklumat, serah semula buku merah, tunggu no giliran dipanggil utk timbang berat dan ambil blood pressure. 2014, ada temuramah dulu pasal sejarah kesihatan keluarga dan sejarah kemengadungan. Gahhaha. Then nurse tulis segala hikayat tersebut dalam buku merah, then baru no. Giliran dipanggil utk tmbang berat dan blood pressure.
2) Lepas kaunter 24, nurse akan soh pi bilik 31 utk ujian darah. Sila buh buku merah dalam bakul. Thn 2014, ambil darah budak (paedatrik) n ibu mengandung bilik yg sama. Tapi kali ni dia bukak bilik 30 utk paed. So yg bilik 31 tu untuk ibu2 mengandung. But, disebabkan polisi personal care, 1 nurse 1 patient. So lama la jugak menunggu giliran. Tapi kebaikkannya ialah sempatlah nak borak2 riang dengan nurse pasal tujuan pengambilan darah, keputusan HIV test dsb. Juga sempat la nurse mengambil nafas dan masa untuk menjawab soalan2 anda berkaitan proses pengambilan darah. Klu anda berminatlah. Dulu, masuk je bilik tu, zup zap trs ambil darah, dan disuruh keluar hantar darah ke makmal. Memang berdesup. 3-5 minit setel kat bilik tu. Hahahha.
3)ada bilik khas utk ibu2 masuk dan laporan tak lagi ditulis tangan. Ianya di print. Hahha. Nurse taip segala macam history anda...then dia print..then tampal kat buku merah.
4) kena masuk bilik dokter utk yang buka buku kali pertama kan kawan kawan? Baguss . Ingat tak mesin scan yang gelap2 malap je 2014 dulu. Pastu nak tgk baby scan, doktor kena tangkap gambar guna smart phone, xbleh print. Berseronoklah anda...kali ni anda bole tgk dengan jelas baby dlm scan itu..sebab mesin scan tu dah berganti yang baru hahahhaha. siap ada mounted monitor kat dinding so takyah dah bangun duduk utk tgk baby kat skrin. Yeayyy.. dan yang paling besttt, baby scan tu doktor print tampal kat buku merah. Bole la bawak balik tunjuk kat hasben the coming soon baby. Hoyeyyy.
4) dokter yang akan isi bahagian history of kemengandungan anda. Yg kat page 1 buku merah tu. So klu pernah gugur, atau anda ramai dah anak smpai tak igt berat dorang lahir berapa kg, disarankan anda bawaklah buku merah last pregnancy sbg rujukan. Tgk sticker yg anda dapat. Rajin2 kan diri tanya dokter kenapa anda dapat warna sticker itu. Macam ateh, memula dapat sticker putih ..tapi kena tukar ke sticker hijau. Puncanya ateh pregnant before current baby become 2 years old. So ada risiko. Sticker putih maksudnya tiada apa-apa risiko.

Ok itulah ringkasannya..fuhhhh berpeluh tunggu siap buku.

InsyaAllah next visit 8hb June. Hari ketiga puasa. :)

Banje gambar satuuwwww

Dah.

Monday, November 23, 2015

My November Babies

Salam,

Selamat hari lahir anak-anak ateh!

Alhamdulillah, kali ini ateh memang sambut birthday anak sendiri bukan birthday anak kucing. Hahaha

Moga azzahra dan asiyah membesar dengan sihat, kuat, cergas dan cerdas. Moga Allah sentiasa melindungi dari keburukan yang ada pada diri mereka,ummi, abiy, keluarga, kawan-kawan, dan org sekeliling kerana hanya Allah Maha Melindungi dan kekal untuk menjaga mereka :)

Happy Birthday my girls!!
5th Nov 2014 and 16th Nov 2012

Its not wrong to be different

Salam.

Kita ada otak yang rupa fizikalnya sama. Tapi proses pencerapan maklumat dan tindakbalas yang berbeza. Macam cap jari. Setiap seorang manusia itu berbeza dan unik.

Biasa ateh dengar, tiada salahnya untuk mempunyai pendapat, fikiran, kebiasaan, fizikal yang berbeza. Tapi jarang sekali ateh jumpa orang yang benar-benar menggambarkannya.

Ateh ni antara orang yang "dipulau" kerana berbeza.

Dari ateh tadika, sampai lah dah jadi macik beranak dua- masih "the different one".

Menjadi orang yang "the different one" adalah sangat lonely. Ateh perlu berhati-hati dalam setiap perkara. Ateh perlu tiru dan analisis bagaimana orang lain bertindak balas terhadap sesuatu. Tapi selalunya tak berjaya. Haha. Bila tak berjaya, orang sekeliling akan memulau ateh kerana ateh is just plain "pelik".

Orang sekeliling mudah saja kata "just be yourself", tapi...realitinya tidak mudah. Selalu ateh just follow the crowd je macam pepatah melayu - masuk kandang kambing, ikutlah cara kambing. Itu kan sebahagian dari adab. :)

But the point is, its hard to become normal and be with the crowd. Cam cerita divergent. Watak utama tu kena susah payah untuk follow what the group is doing and be part of it, sedangkan orang lain semua born to be part of it and can do it easily. It is lonely and hard. (Ok, sila pergi study muvi Divergent 1, jgn loncat terus tgk Divergent 2)

Hmm..ateh cuma harap anak-anak ateh boleh jadi orang yang berani to be themselves. Berani to be different. Berani to think differently. Berani to show how they are different from others.
Moga ateh cukup kuat nak menyokong :)

It is not wrong to be different. It is wrong to reject people that are different from you ;)

Dah.

Friday, October 30, 2015

DIA DAN AKU

Section :Dia

Kelas malam. Sebenarnya kuliah malam ini untuk menghadap baki silibus yang entah berapa topik lagi. Aku tak berapa gemar sangat dengan kuliah malam. Kuliah malam maksudnya aku akan tidur paling awal 3 pagi untuk menyiapkan tutorial topik malam ini untuk persediaan kelas tutorial esok. Aku rasa tak sedap badan. Rasa lemah dan mengantuk.
Ikutkan rasa, aku hendak terbongkang sahaja di bilik. Bertemankan bantal busuk dan selimut busuk.
Alangkah indah. Tapi terkenangkan otak yang tak berapa cerdas ini, tak sanggup hendak masuk ke kelas esok dengan muka blurr tak tahu apa-apa.
Aku gagahkan jua diri untuk pergi.

Dewan kuliah sarat manusia. Aku duduk di kerusi barisan kedua dari belakang. Niatnya supaya mudah hendak keluar nanti. Pensyarah di depan nampak kenit sahaja di pandangku. Dia mengajar bersahaja, sambil duduk. Tidak berdiri. Suaranya sahaja yang bergema di dewan besar itu. Tangga kiri dan kanan dewan ku perhatikan.
"Sakit jugak ni kalau jatuh."
Detik hati ku.
Manakan tidak, tinggi dewan ini sahaja sudah dua tingkat. Tangganya ada satu hentian mendatar.

Aku teruskan larian jemari menulis nota yang terpampang di hadapan. Di zaman serba moden begini, mengapa harus seorang pelajar sepertiku masih menulis nota lagi. Aku biarkan sahaja soalan itu terapung dalam mindaku. Ada cebisan formula baru, silibus subjek matematik yang harus aku hadamkan dahulu. Ada x, ada y, ada z, kemudian menjadi sebuah sfera. Aduh, matematik. Bagaimana huruf-huruf itu boleh jadi bentuk tiga dimensi sebegitu. Sekali pula dengan koordinat yang -entah, tak dapat aku pastikan tujuannya atau fungsinya.
Pintu dewan diketuk.
Gerakan pen terhenti.
Semua memandang susuk yang masuk ke dewan. Seorang gadis. Seorang pelajar. Dia membisikkan sesuatu pada pensyarah ku.
Kemudian pensyarahku memandang ahli dewan. Wajahnya agak malas.
"Mana mursyida? Sila ikut ke pusat kesihatan. Anda suspek denggi"

Seluruh dewan gamat. Sepertinya pensyarah baru sahaja mengumumkan pembatalan kelas. Cuma aku yang terdiam kerana Mursyida itu nama aku.

"Siapa Mursyida?"

Teragak-agak aku mengangkat tangan. Aku malu dengan perhatian seluruh ahli dewan. Aku tidak gemarkan perhatian. Aku cuma cepat-cepat mengemas dan berlalu dengan sengih kerang busuk.

Sedar-sedar aku sudah pun keluar ikut pintu belakang dewan. Aku tidak merancangnya. Mungkin respon naturalku yang tak mahu turun tangga ke pintu depan, disebabkan perhatian yang melampau oleh ahli dewan. Tidak apalah. Asalkan aku terlepas dari bola bola mata yang memandang. Aku memandang sorot susuk gadis yang mencariku. Dia sedang melambai padaku dari bawah.
Ya, jika keluar dewan dari pintu belakang- aku masih perlu turun tangga.
Tapi bezanya, tiada yang memerhatikan aku.
Aku senyum pada gadis itu, lantas menuruni tangga. Dia senyum kembali padaku.
Kemudian mengerut dahi.wajahnya berubah risau. Aku terasa melayang. Kaki ku meluncur anak tangga. Aku terjerit kecil. Punggungku bertemu anak-anak tangga, dan aku meluncur menuruninya.

Gadis itu terkejut. Aku malu.
Aku dapat dengar seluruh dewan gamat lagi. Sedang aku cuba bangun, seorang lelaki muncul di pintu. Cuma kepalanya yang tersembul.
"Kenapa?"
Aku teragak-agak hendak menjawab. Dalam keadaan aku tak dapat memastikan keadaan diriku sama ada cedera atau tidak.
"Jatuh tangga"
Aku senyum.
Dia masuk semula dewan dan menutup pintu. Dua saat kemudian, aku mendengar tawa yang gamat di dewan.
'Lucukah kemalangan ku ini?'
Ku biarkan satu lagi soalan terapung di minda.

"Mursyida, awak nanti terus ke pusat kesihatan. Naik ambulans ke hospital untuk saringan."

Lalu gadis itu terus berlalu ke dewan lain. Aku terpinga.

Wednesday, July 8, 2015

Mari jahit zip.

Salam.

Ok, hari ni dah masuk hari ke 8 ateh jadi tukang tanam anggur. Bab tender tu, rasanya ateh dah pernah tulis kut.
Post kali ni ialah post orang yg ada masa dan tak tau nak buat ape kat rumah. Mandangkan ateh ni bf mother dan jugak nip tegar, ateh slalu gak ushar baju bf friendly kat web. Last time ateh beli ialah 8 bulan lepas. Waktu adik dlm pantang. Huii rm 300 jugak melayang. Tu pun dpt 6 helai je t-shirt. Pakai 4 hari dah kena ulang baju. Huahuahua.
So, disebabkan baju2 bf friendly ni mahal, iaitu rata2 nya klu t shirt dlm rm 45-60 sehelai, ateh pon terpikiau la nak modified t shirt ateh. Errr sebenarnya time pantang lg dah ada idea, tp x execute jah. Masa takdak, mesin takdek, usaha takdek, malas banyak. Hahahaha
So hari ni ateh nak share la guana ateh buat modification pada baju2 ateh supaya mesra nursing.
Apa yg diperlukan.
1. Zip 11 inci
2. Baju t shirt yg nak modify/apa2 baju
3. Kapur tanda
4. Pembaris
5.gunting.
6.jarum jahit.
7.benang yg bersesuaian warna.
8.mesin jahit.
9. Jarum peniti.
10.iron
11. Power plug. Hahaha seriusss

Cara2nya. Bentangkan baju anda di lantai atau di meja. Letakkan zip, dia bahagian hadapan baju secara menegak. Tanda menggunakan kapur panjang zip pada baju.
Alihkan zip. Buat garisan lurus dr leher baju ke tempat di tanda panjang guna pembaris. Gunting lurus. Hidupkan iron. Lipat bahagian yg dipoting ke arah dalam dan iron biar kemas. Tutup iron(turn off klu dak paham).
Letakkan zip pada bahagian yg telah di iron dan kekalkan kedudukannya dengan jarun peniti. Masukkan benang dalan jarum jahit. Mula jahit dr bahagian bawah zip. Jahit secara jelujur kasar. *klu xdak mesin cam ateh, jelujur halus pun ok.
Dah siap. Jahit plak ngan mesin jahit.
Nak lagi kemas,jahit butang pada atas baju. Tadaaaa...siap.

Pssst. Ateh tak tau gane nak tulis step bawah gambar guna app blogger ni. Klu ada yg tau bole la share. Huhuhu.

Dah.
Sekian

Tuesday, July 7, 2015

Adik dah 8 bulan

Salam.

Adik ateh start bagi makan waktu dia 5 bulan setengah. Duk tengok dia duk meleleh air liur, kesian. Mak mertua dah push soh bg la dia makan, kang lapo. So, bg la puree apa yg ada. Hihi.
Ada menu pumpkin, sayur bayam,brokoli,nasi putih kosong, ikan, buah...
Memula MIL soh bg sayur jah. Pastu ateh try la bg kangkung rebus campur nasi. Jadi bubur kangkung. Ateh rasa meloya tekak. Bg kat adik, dua suap dah taknak...kahkahkah
Kita pon makan boh perisa2 kangkung tu bg sedap. Ini nak bg beby kangkung rebus blender. Huii rasa cam jamu. Haha
So, bg la pumpkin carrot puree..haaa barulah nyum2 dia makan. Hati ateh pun senang.
Sekarang adik dah pandai merangkak. Baru je 4 hari lepas. Sebelum tu commando crawl. Huishh sungguh dahsyat. Sekelipan mata aje dah smpai dlm bilik air. Dah pandai merangkak lagi la, setengah kerlipan mata dah sampai.
Skang, bila dia bangun tido, da xbole bg main atas katil. Dia menggolekkan diri dan menjatuhkan diri ke bawah. Hahaha... rasa2 nak try bungee jumping kut. Klu sekali jatuh dah serik xper. Dah banyak kali jatuh pun, masih sengaja jatuhkan diri. Jadi, bila letak bawah dia dah pandai main sendiri. Dengan syarat ateh or abiy dia ada dekat. Klu tak, sesaat je lepas letak terus huwekk huwekk. Suara dia ni lg hebat dr kakak. Sekali teran, gegar syiling rumah. Huhu. Bukan suara nyaring, suara garau pulak tu.
Apepun sekarang dia dah pandai duduk, pandai merangkak, kuranglah sikit rasa kena dukung tu. Hihihi. Terkenang pulak, kakak dia 8 bulan dah pergi cambodia,langkawi,vietnam. Naik aeroplane 6 kali dah. Adik, nasib badanlah...ekonomi negara kurang baik.
InsyaAllah one day.
Meh ateh banje gambar bambam.

Psst.Alhamdulillah ateh masih fully bf dia. *wink*

Dah.
Sekian.